Fråga 2016/17:1161 Förseningarna av polishuset i Rinkeby

av Ellen Juntti (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sedan 2014 har Rinkeby varit utan polishus. Det nya polishuset skulle stå klart under 2017 men har i flera omgångar blivit försenat. Det nya beskedet är att polishuset i Rinkeby kommer vara klart under sommaren 2019, som tidigast.

Med tanke på den brottslighet och oro som finns i Järvaområdet är det ytterst beklämmande att polishuset försenas. Chefen för lokalpolisområdet har uttryckt att förseningen försvårar arbetet för polisen på Järva. Det är allvarligt. På Järva behövs en kontinuerlig och stark polisiär närvaro för att komma till rätta med de problem som finns i området.

Utöver förseningarna har SVT Nyheter rapporterat att ingen vill bygga polisstationen på grund av säkerhetsskäl. Flera poliser har uttryckt sin oro och att det är för farligt att bygga en polisstation i området.

Detta är ett tydligt exempel på att kriminaliteten har vunnit och lyckats sätta skräck i ett helt område. Det är uppenbart att lag och ordning måste återupprättas i Rinkeby så att polishuset kan byggas och våra poliser vara fredade.

Med bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att säkerställa att kriminalitet och otrygghet inte förhindrar byggandet av polishuset i Rinkeby?