av Barbro Westerholm (L)
till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
Den pågående flyktingkrisen har belastat Migrationsverket hårt, och handläggningstiderna för vad som torde vara att betrakta som ganska självklara visum har blivit orimligt långa. Detta drabbar en viktig förutsättning för svensk framtid – det internationella utbytet för studenter och forskare. Ska våra svenska lärosäten stå starka i den internationella konkurrensen måste svenska högskolor och universitet stå öppna för omvärlden.
Migrationsverkets handläggningstider har drabbat högskolor och universitet på bred front under 2016 och kommer att sannolikt även fortsättningsvis att hämma det internationella utbytet. Som exempel finns det vid Malmö högskola ett framgångsrikt internationellt specialiseringsprogram för tandläkare, i form av uppdragsutbildning där andra stater är beställare och finansiärer, som nu riskerar att ställas in. Som en konsekvens av Migrationsverkets utdragna handläggning riskerar högskolan inte bara utbildningsprogrammets framtid utan även sitt, och Sveriges, internationella anseende när ingångna avtal inte kan hållas och studenter och forskare stängs ute.
Den rådande situationen skapar en stor frustration hos studenter, deras uppdragsgivare och för våra högskolor och universitet i deras roll som utbildningsanordnare. Den bidrar också till att det är mycket svårt för våra lärosäten att planera sin verksamhet.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:
Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att säkerställa ett framtida internationellt utbyte av studenter och forskare och för att detta även fortsättningsvis ska vara en självklar del av våra högskolor och universitets verksamhet?