Fråga 2016/17:1134 Skattesystemets drivkrafter för arbete

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige som land hamnar högt i exempelvis World Economic Forums (WEF) rankning över konkurrenskraft. Detta framhåller gärna finansminister Magdalena Andersson i olika debatter.

Hög innovationsförmåga, liten korruption och välutbildad arbetskraft är några av de faktorer som lyfts fram av WEF. En faktor där Sverige presterar direkt svagt är skattesystemets incitament för arbete. Där faller Sverige nästan fritt till plats 120, en försämring med hela 26 placeringar på ett enda år.

Sedan regeringen tillträdde har den höjt skatterna med drygt 30 miljarder kronor, om man räknar in inkomstskatteökningar, höjda sociala avgifter och försämringar av RUT och ROT. Utöver detta har regeringen aviserat att ännu fler kommer att drabbas av statlig inkomstskatt nästa år.

Finansministern pekar gärna på andra framgångsfaktorer för Sverige som inte är drivkrafter i skattesystemet. Men skattesystemet påverkar inte bara statens finanser, det påverkar också människors drivkrafter och beteenden. Att rankas på plats 120 när det gäller skattesystemets drivkrafter för arbete är inget att vara stolt över.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för öka skattesystemets drivkrafter för arbete?