Fråga 2016/17:1126 Tillvaratagande av allas arbetskraft

av Cecilia Widegren (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Alla behövs för att bygga Sverige starkare. Varje individ ska ha en trygg och rättssäker prövning av arbetstillstånd. Lagar och regler ska följa utvecklingen och förändras vid behov. Goda arbetsvillkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige. Tyvärr är det inte så. 

Många söker sig till Sverige och Skaraborg för att arbeta och skapa sig ett nytt liv. För att kunna upprätthålla ett fungerande välfärdssamhälle och inte skapa samhällsklyftor och utanförskapsområden måste varje initiativtagande och arbetsskapande människa tas till vara. Varje individ spelar roll och ska ha en trygg rättssäker prövning. 

Dagens regelverk för arbetskraftsinvandring har tydliga brister, vilket gör att enskilda drabbas hårt och faller mellan stolar. Detta trots att både regering och riksdag tycks dela samsyn om behovet av nödvändiga korrigeringar och förändringar. Till exempel är det inte rimligt att ett mänskligt felande för två år sedan, då en arbetsgivare missade en ringa summa i lönekuvertet under två månader, vilket justerats retroaktivt, ska resultera i utvisning av en person som arbetat, betalat skatt och bidragit i snart ett decennium. 

Regeringen påstår nu att man tar sig an utmaningar vad gäller föråldrad arbetskraftsreglering och dess praxis. Men i stället för att hänvisa till avsikter under våren kan regeringen redan nu gå fram med förslag om paus, väntetid, ja, ett slags moratorium inför kommande förändringar, så att inte myndigheter tvingas fatta beslut som grundar sig på praxis som om några veckor är föråldrad.

Regeringen kan och bör ta initiativ, så att enskilda inte ställs på bar ända. Individer riskerar, om inte regeringen inför någon form av moratorium, att drabbas av orimliga mänskliga misstag, trots att det inte från någon varit en avsikt. 

Fram till dess att ny arbetskraftslagstiftning finns på plats måste åtgärder vidtas, så att onödiga konsekvenser inte drabbar enskilda.

Med anledning av ovanstående – och inte minst mot bakgrund av att det finns stora behov av arbetskraft inom till exempel bristyrken – vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder och förslag avser regeringen och minister Ylva Johansson att presentera i närtid för att bättre ta tillvara den invandrade arbetskraften, på kort och lång sikt, och inte minst kopplat till bristyrken och arbetskraftsbrist?