Fråga 2016/17:1124 Arbetskraftsinvandring och spetskompetens till Sverige

av Lars Hjälmered (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

För att vårt land ska kunna vara en fortsatt ledande kunskapsnation är det viktigt att vi har tillgång till en väl fungerande kompetensförsörjning. Vi behöver därför möjligheter till arbetskraftsinvandring för att klara de behov som våra företag och industrier möter. Den arbetskraftsinvandring som äger rum ska ske under goda villkor och säkerställa att de individer som kommer till vårt land för att arbeta får bra löner, goda villkor och inte utnyttjas. Lönedumpning och oseriösa arbetsgivare ska beivras.

Sedan 2008 har Sverige flexibla regler för arbetskraftsinvandring som underlättar för företag att rekrytera arbetskraft utanför Europa. Men det sker ändå missgrepp på grund av politisk klåfingrighet, vantolkningar och byråkrati som drabbar utländsk arbetskraft i Sverige. I vissa fall har tjänster inte utannonserats korrekt, vilket exempelvis drabbat en iransk man som bott i Sverige sedan 1999, en man från Bangladesh som bott i Sverige sedan 2012 och en man från Pakistan som är en ledande medarbetare på ett teknikföretag i Stockholm. Samtliga dessa individer bidrar till att stärka vårt samhälle, betalar skatt och är integrerade i vårt land. Nu riskerar dessa individer dock att få lämna Sverige.

Det uppstår knappast några positiva samhällspolitiska effekter och vinster genom att Sverige inte tar till vara på den utländska arbetskraft som vi har i landet och fortsatt behöver.

Utifrån detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Vilka samhällsekonomiska effekter menar ministern uppstår genom att Sverige inte tar till vara på den utländska arbetskraft som vi har i landet och fortsatt behöver?