Fråga 2016/17:1122 Telias konkurrensmetoder på landsbygden

av Boriana Åberg (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Ett mindre företag i södra Skåne har blivit tilldelat statligt bredbandsstöd och pengar från EU:s landsbygdsutveckling för att kunna bygga ut fibernätet på landsbygden i ett område som bland annat innefattar stora delar av Sjöbo kommun. Stödet samt en investering av eget kapital skapar förutsättningar för att bygga den infrastruktur som krävs för att ge hushåll i det aktuella området möjlighet att skaffa uppkoppling via fiber. Motkravet för att få ta del av stödet är att alla hushåll ska ges denna uppkopplingsmöjlighet. Men här har företaget stött på patrull.

Telia har en särposition i Sverige. Det är via Telias kopparnät som företaget i Skåne kan leverera bredband till sina ADSL-anslutna kunder. Kommunikationen går via Telias telestationer, och för att få det att fungera har företaget investerat stora belopp för att dra dit den fiber som krävs. Sedan fjärde kvartalet 2016 har Telia stängt av elva telestationer där det mindre företaget levererar ADSL, med motiveringen att det är en del av en gammal teknik som ska ersättas av ny. I sak är det rätt att det gamla kopparnätet i stora delar av landet har spelat ut sin roll och på sikt kommer att ersättas. Men det som är gemensamt för alla stationer som stängts av är att de användes av Telias konkurrenter för att leverera bredband och telefoni till kunder på landsbygden. Stationer där Telia inte levererar ADSL stängs av medan stationer där Telia levererar ADSL är kvar. I praktiken innebär det att Telia skaffar sig en monopolställning.

Samtidigt erbjuder Telia sina egna tekniska lösningar för leverans av bredband i de byar som ligger i det aktuella området. Enstaka hushåll som ligger långt ifrån annan bebyggelse inkluderas inte, vilket de hade gjort med utbyggnaden som det mindre företaget planerade. Telias agerande gör att det mindre företaget inte kan uppfylla sin del av avtalet med en hundraprocentig täckning av det aktuella området och därigenom få ta del av landsbygdsstödet. Resultatet är i dagsläget ovisst, men mycket tyder på att hela projektet får läggas på is.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tillse att statliga bolag som exempelvis Telia inte använder sin särställning för att konkurrera ut mindre företag på landsbygden?