Fråga 2016/17:1110 Ansökan och utfärdande av förarkort

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Sveriges behov av förare till tunga fordon, som lastbilar och bussar, är stort. Nyligen presenterade Transportstyrelsen ett förslag till ändring av regelverket kring ansökan och utfärdande av förarkort som kraftigt försämrar förutsättningarna för blivande förare. Förslaget kommer direkt att påverka eleverna vid gymnasieskolor med inriktning transportteknik.

Övningskörning i verklig miljö vid arbetsplatsförlagt lärande (APL) har varit en trygg väg in i yrkeslivet och lika självklart som att den blivande snickaren får använda hammare och såg vid sin APL. Nu menar Transportstyrelsen att övningskörning i verklig miljö är olagligt och trafikfarligt, trots att det inte kommit några nya fakta på bordet. Senast i april 2016 var Skolverket och Transportstyrelsen överens om att "Det finns idag ingen rättspraxis inom området. I dessa fall är det upp till polis att rapportera och åklagare att avgöra om en övningskörning med en tung lastbil eller buss som elev utför tillsammans med sin APL-handledare är att anse som övningskörning eller en transport som kräver yrkeskompetensbevis." I september 2015 skickade Skolverket en skrivelse avseende förslag om ändring i lagen (2007:1157) om yrkesförarkompetens, där ett förtydligande att övningskörning vid APL är lagligt önskades.

Övningskörning vid APL har länge varit en framgångssaga och en förutsättning för att få trafiksäkra förare i Sverige. Att som elev inte få möjligheten att öva sig i sitt kommande yrke är ett stort steg tillbaka, och det skapar inte förutsättningar för Sverige att nå vår nollvision i trafiksäkerhetsarbetet.

De föreslagna ändringarna gällande förarkort kommer knappast att ge bättre förutsättningar för gymnasieskolornas transportelever att bli mer trafiksäkra förare med mindre körträning. Frågan är vidare om det har tillkommit tillräckligt mycket nya fakta för att förhindra övningskörning vid APL, och om Transportstyrelsen verkligen ska agera och föregå rättspraxis inom området. Och vad föranleder att förslaget inte ligger i linje med vad som tidigare diskuterats, nämligen att förtydliga att övningskörning vid APL är lagenligt?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson: 

 

Är statsrådet beredd att ta initiativ till en ändring i lagen om yrkesförarkompetens enligt önskemålet från Skolverket eller vidta några andra åtgärder med anledning av det anförda?