Fråga 2016/17:1108 Uttalanden om välfärden

av Jenny Petersson (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

I regeringsförklaringen den 13 september 2016 säger Stefan Löfven följande: "I välfärden är åren med nedskärningar över". I intervjuer med Socialdemokraternas partisekreterare är socialdemokratin också mycket angelägen om att svartmåla alliansen. Att påstå att Moderaterna skulle ha svarat "skattesänkning" till välfärdens utmaningar är att skjuta sig själv i benet.

Siffror både från Ekonomistyrningsverket och Riksdagens utredningstjänst (RUT) visar att skatteintäkterna inom kommuner och landsting under alliansregeringen faktiskt ökade med 33 procent. Detta innebär alltså att det trots skattesänkningar gick mer pengar till välfärden under alliansperioden. Det är kommunerna och landstingen som bedriver de viktiga verksamheter som traditionellt betecknas som välfärden: skolan, vården och omsorgen.

Socialdemokraterna har alltför ofta rena felaktigheter om Moderaternas och Alliansens politik, alltför ofta körs känsloargument fram utan fakta, där Socialdemokraterna anklagar Moderaterna för att rasera välfärden, i stället för att ha en plan för Sverige som långsiktigt tryggar den svenska välfärden.

Är regeringen Löfvens sätt att uttala sig en trist taktik att försöka lura väljarna, eller försöker man att lura sig själva? När det kommer till konkreta förslag för att få fler i arbete har regeringen Löfven i alla fall inte levererat. Detta kommer dessvärre att synas av väljarna.

Fakta visar att statsministern hade fel när han sa att det skett nedskärningar i välfärden, och med anledning av detta vill jag fråga statsministern Stefan Löfven:

 

Är statsministern beredd att ompröva sitt tidigare ställningstagande om nedskärningar, eller står han fast vid uttalandet?