Fråga 2016/17:1106 Fjärrstyrning av flygtrafik

av Helena Lindahl (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Fjärrstyrning av flygtrafiken är ett aktuellt ämne, inte minst för flygplatser i norra Sverige, bland annat i mitt hemlän Västerbotten där Umeå står på tur att fjärrstyras från Stockholm.

Detta innebär i praktiken att jobb centraliseras till Stockholm och att arbetstillfällen på mindre orter försvinner. Hur ser statsrådet på myndighetens agerande med centralisering av dessa arbetstillfällen som nu sker?

Flygledarnas fackliga organisation, pilotföreningens säkerhetskommitté och Luftfartsverkets referensgrupp har haft starka invändningar mot fjärrstyrning. De menar att genomförandet går alldeles för snabbt och att säkerheten äventyras. Hur ser statsrådet på den oro som flera sakkunniga organisationer har vad gäller säkerhetsaspekter som måste beaktas vid fjärrstyrning via distans? 

Samtidigt har det också uppdagats att generaldirektören för Luftfartsverket har funnits med på både köpar- och säljarsidan i processen. Han är vid sidan om sitt uppdrag som generaldirektör också styrelseledamot för Saab Digital Air Traffic Solutions, som tillverkar den utrustning som ska användas för fjärrstyrningen. Hur ser statsrådet på den uppkomna informationen om att Luftfartsverkets generaldirektör haft dubbla uppdrag i förhandlingsprocessen?

Min fråga till statsrådet Anna Johansson är därför:

 

Vilka åtgärder och initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av de ovan anförda problemen och frågeställningarna kring fjärrstyrning av flygtrafiken?