Fråga 2016/17:1102 Lika villkor för levande organdonatorer

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Alliansregeringen tillsatte 2013 en utredning med syfte att öka tillgången till organ för transplantation. Det var ett synnerligen viktigt beslut med tanke på alla sjuka som väntar på att få organ eller vävnader transplanterade. Cirka 700 personer köar till exempel för att få en ny njure, samtidigt som vården genomför cirka 400 transplantationer per år. Den ovannämnda utredningen Organdonation - En livsviktig verksamhet (SOU 2015:84) lämnade en delrapport under 2014, och den 30 september 2015 lämnades utredningen slutligt över till regeringen.

Nyligen har det blivit uppmärksammat att levande organdonatorer, som dessutom är särskilt viktiga för att nå ett gott resultat vid njurtransplantationer, förfördelas om de inte är lönearbetare. Studenter, egna företagare med flera kompenseras därmed inte för förlorad inkomst vare sig under utredning, transplantation eller konvalescens. 

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Är ministern och regeringen beredda att snarast lösa den ekonomiska situationen för levande organdonatorer så att lika villkor får råda mellan lönearbetare och egna företagare med flera?