av Tina Ghasemi (M)
till Statsrådet Anna Ekström (S)
Skolan fyller en av de viktigaste funktionerna i samhället. Där ska grunden läggas för ett livslångt lärande. Efter att skolgången är avklarad ska de tjejer och killar som lämnar skolan vara utrustade med många av de verktyg de behöver för att klara sig på egen hand i vuxenlivet.
Skolan har också ett viktigt värderingsuppdrag. Skollagen slår fast att utbildningen i skolan ska förmedla kunskap om de mänskliga rättigheterna – och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på – till eleverna. Dessa värderingar omfattar alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, individens frihet och människolivets okränkbarhet.
Hedersförtryck visar ingen respekt för någon av de ovannämnda värderingarna. Det kränker inte minst unga kvinnor och tjejer. Det begränsar, kontrollerar, förtrycker, slår och misshandlar.
Många av dem som drabbas av det är unga, och för dem kan skolan vara en fristad, en plats dit inte förtrycket når, en plats som lär dem om deras rättigheter som individer, som ger dem en möjlighet att försvara sig, att hävda sin rätt. Många av dem som utövar det är också unga, och för dem kan skolan vara en plats som utmanar deras föreställningar, en plats som lär dem om människans friheter, hennes rättigheter, om den respekt och tolerans hon förtjänar att mötas med.
För att detta ska vara möjligt måste skolan fullgöra sitt värderingsuppdrag. Detta arbete har granskats av Skolinspektionen, som i sin senaste kvalitetsgranskningsrapport konstaterade att arbetet med värdegrund och demokrati uppvisar en del brister på många skolor. Rapporten påpekade vidare att detta arbete ofta inte bedrivs kontinuerligt, som en del av det vardagliga skolarbetet, utan främst genom enstaka temabesök eller studiedagar.
Elever i svenska skolan, unga tjejer och killar, måste ha en förståelse för centrala begrepp i mänskliga rättigheter och deras innebörd och betydelse. Annars kan respekten för dessa rättigheter inte förankras. Skolan har en viktig roll att spela när det gäller att förmedla den förståelsen och respekten.
Skolan får inte strunta i denna uppgift. För elevernas skull, för tjejerna och killarna – för deras skull får skolan aldrig strunta i den.
Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet Anna Ekström:
Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att säkerställa att skolan förbättrar sitt arbete när det gäller att främja demokratiska värderingar och respekten och förståelsen för de mänskliga rättigheterna?