Fråga 2016/17:1097 Vaccin för barn

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Vaccinationer har en tvåhundraårig historia i Sverige. För drygt hundra år sedan skördade vissa sjukdomar tusentals offer, men de har i dag mer eller mindre försvunnit från vårt land tack vare vaccinationerna. I dag erbjuds för närvarande alla barn vaccination mot åtta sjukdomar. Vissa barn rekommenderas ytterligare vaccinationer.

Barnvaccinationer är frivilliga i Sverige. Vaccination ger varje vaccinerad individ ett skydd, men det hindrar också smittspridningen i hela samhället, och i och med detta minskar risken för alla.

Anslutningen till vårt barnvaccinationsprogram är hög i Sverige. Täckningen ligger på 95–98 procent för de vacciner som ingår i det allmänt rekommenderade program som erbjuds inom barnhälsovården. Siffrorna talar för ett mycket stort förtroende för vaccinationsprogrammet för de yngsta. Dock ser statistiken på täckningen av barnvaccinationer olika ut på olika platser.  I Rinkeby är vaccinationsgraden cirka 73 procent enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Medicinsk personal har en skyldighet att redovisa det vetenskapligt starka stödet för vaccinationer. Det finns ett stort bekymmer om det är så att information inte går fram. Samtidigt som det är frivilligt att vaccinera sina barn är det livsviktiga beslut, som inte bör grundas på felaktig information. Barn är inte bara vaccinerade för sin egen skull utan även för att minska risken för ovaccinerade barn, oavsett om det är för att deras föräldrar har låtit bli eller för att barnen har någon sjukdom som gör att de inte kan bli vaccinerade.

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för spridning av infektionssjukdomar är låg i befolkningen kopplat till det stora antalet flyktingar till Sverige. Det är dock viktigt att hälsoundersökning och vaccination erbjuds i samband med de första kontakterna med hälso- och sjukvården. Detta gäller särskilt de barn som kommer från konfliktdrabbade länder, då risken är stor att de är helt eller delvis ovaccinerade.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur ska statsrådet och regeringen säkerställa att de sjukdomar som vaccinationsprogrammet har i syfte att skydda mot inte får nya utbrott på grund av att vissa föräldrar väljer att inte vaccinera sina barn?