Fråga 2016/17:1096 Säkerhetsskyddet i Sverige

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge. Samtidigt varnar Säpos generaldirektör Anders Tornberg för stora brister i Sveriges säkerhetsskydd i myndighetens årsredovisning för 2016.

De brister som identifierats är bland annat brister i säkerhetskultur, bristande säkerhetsanalyser på svenska myndigheter och brister i de fysiska infrastrukturerna, framför allt på it-säkerhetsområdet.

Försvarets radioanstalt pekade på samma sak i sin årsredovisning samt att svenska myndigheter utsätts för ca 10 000 it-angrepp i månanden från främmande makt. Riksrevisionens granskning av it-säkerheten på nio svenska myndigheter var bitvis svidande i sin kritik av de brister som finns på många av dessa myndigheter.

Den 17 mars 2015 överlämnades utredningsbetänkandet En ny säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25) till statsrådet Anders Ygeman.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka säkerhetsskyddet i Sverige, och när kan riksdagen få ett förslag om en ny säkerhetsskyddslag på sitt bord?