Fråga 2016/17:1095 Reglering av skönhetsbehandlingar

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Alliansregeringen tillsatte i april 2014 en utredning om estetiska behandlingar och andra ingrepp med medicinska risker utanför hälso- och sjukvården och tandvården. Utredningen gavs i uppdrag att bland annat besvara frågor om vilka behandlingar och ingrepp som behöver regleras. Utredningens förslag presenterades i december 2015 i betänkandet Kroppsbehandlingar – åtgärder för ett stärkt konsumentskydd (SOU 2015:100).

Allt fler människor i Sverige efterfrågar varierande skönhetsbehandlingar. Nu uppger nära en tredjedel av alla i Sverige att de kan tänka sig att genomgå en estetisk skönhetsoperation. Konsumentverket uppger att marknaden för närvarande växer med omkring 20 procent varje år. Eftersom register saknas över utförare i skönhetsbranschen saknas också exakta tal över hur många behandlingar som årligen utförs. Socialstyrelsen anger att en ungefärlig siffra är mellan 60 000 och 70 000 behandlingar per år.

Det har snart förflutit ett år sedan remisstiden gick ut i maj 2016. Regeringen har hittills inte vidtagit en enda konkret åtgärd för att kunna förbättra patientsäkerheten inom detta nästan helt oreglerade område, som avser estetiska skönhetsoperationer och andra estetiska behandlingar. Det är inte rimligt. Det behövs ordning och reda och ett ordentligt konsumentskydd för alla dem som genomgår dessa ingrepp.

Jag delar bilden att det finns utmaningar kring gränsdragningar avseende vad som ska betraktas falla inom ramen för hälso- och sjukvårdslagen respektive konsumentlagstiftningen. Detta får emellertid inte hindra att det tas ett samlat nationellt ansvar så att inte enskilda råkar illa ut till följd av bristande eller obefintlig tillsyn, kontroll och uppföljning. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilken analys gör statsrådet av att människor råkar illa ut vid genomförande av estetiska behandlingar, och vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att utveckla skyddet och stärka kvaliteten för patienter som genomgår estetiska operationer?