av Cecilia Widegren (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Regeringen och ansvarigt statsråd har i dagarna beslutat att återigen ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda hur brister i kompetensförsörjning och bemanning påverkar förekomsten av vårdskador. Utredningen ska även lägga särskild vikt vid kompetensförsörjningen av läkare, sjuksköterskor och barnmorskor. Statsrådet Wikström motiverar detta med att ”det finns en massa anekdotisk bevisföring och berättelser om hur personalbristen lett till vårdskador. Vad vi behöver är hårda fakta”.
Det finns ingen anledning att invända mot att Socialstyrelsen får i uppdrag att genomföra ytterligare genomlysningar av hur verkligheten ser ut i vården gällande vårdskador. Det är emellertid oroande att regeringen och statsrådet Wikström inte vidtar några konkreta åtgärder och lägger reformförslag utifrån de hårda fakta som redan finns tillgängliga, såsom Socialstyrelsens Öppna jämförelser, myndigheten Inspektionen för vård och omsorgs tillsynsrapporter och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys fördjupande analyser, för att nämna några.
Socialstyrelsens nya aktuella rapport Öppna jämförelser 2016 – En god vård? visar bland annat att det finns stora regionala skillnader som påverkar patienterna i vården när det gäller överbeläggningar och ineffektivitet avseende tillgängliga vårdplatser. De landsting/regioner som har bäst utfall och därmed lägst andel överbeläggningar per 100 tillgängliga vårdplatser är Kronoberg, följt av Jönköping, Kalmar, Blekinge, Stockholm och Halland. Sämst utfall och därmed flest överbeläggningar av patienter har Södermanland, följt av Västernorrland, Gävleborg, Västerbotten, Norrbotten och Gotland.
Därtill är dessa skillnader betydande avseende överbeläggningar av patienter per 100 tillgängliga vårdplatser. I Kronoberg är det 1,17 överbeläggningar per 100 vårdplatser medan man i Södermanland har motsvarande 9,48 överbeläggningar. Den skillnaden i effektivitet är helt oacceptabel. Detta påverkar patienternas tillgänglighet till vård och patientsäkerheten på ett negativt sett.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:
Vilken analys gör statsrådet och regeringen av redan framlagda gedigna rapporter och fördjupningsstudier och vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att vända utvecklingen gällande de stora regionala skillnaderna av överbeläggningar och ineffektivitet avseende vårdplatser som inverkar negativt på patientsäkerheten?