av Erik Ottoson (M)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Det svenska rättsväsendet är beroende av en välfungerande polis och av att medarbetarna inom poliskåren är många och gör ett bra jobb. En viktig del i att göra polisyrket mer attraktivt är att ha attraktiva löner som gör att högpresterande personer söker sig till polisen som arbetsgivare.
Inom skolans värld har man under de senaste åren vidtaget ett flertal åtgärder för att göra läraryrket mer attraktivt. Det har rört sig om högre löner, ökad lönespridning och att premiera de lärare som gör ett särskilt bra jobb. Det ska gå att göra karriär inom läraryrket. Likheterna mellan polisen och läraryrket vad avser rekryteringsproblem är många. Polisen har en stor utmaning i att få ungdomar att söka sig till Polishögskolan på samma sätt som lärarutbildningen har problem att fylla platserna. Det är svårt att göra karriär inom polisyrket i yttre tjänst på samma sätt som det tidigare varit svårt att göra karriär i läraryrket samtidigt som man ska vara kvar i klassrummet. Båda professionerna har alltså haft problemet att om man vill avancera och höja sin lön måste man övergå till en skrivbordstjänst bortom verksamhetens huvuduppdrag.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Avser statsrådet och regeringen att dra lärdomar av arbetet med att göra läraryrket mer attraktivt i sina ansträngningar att få fler att söka sig till jobbet som polis i yttre tjänst?