Fråga 2016/17:1074 Digitaliseringsrådets befogenheter

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det är glädjande att regeringen har tillsatt ett digitaliseringsråd. Hur det framtida samhället kommer att se ut till följd av den ökade digitaliseringen, automatiseringen och robotiseringen är en av våra största utmaningar men samtidigt också möjligheter. Där gäller det att offentliga Sverige i nära samarbete med akademin och näringsliv hänger med.

I dag storsatsar inte bara storföretag som Google, Facebook, Microsoft och IBM på ny teknik som artificiell intelligens utan även andra aktörer som myndigheter och offentligheten i såväl vårt land som andra länder har fått upp ögonen för den potential som ligger i denna utveckling. Därför är det viktigt att Sverige inte tappar mark utan fortsätter att vara ett av de ledande länderna inom digitaliseringen.

Digitaliseringens möjligheter kommer att spänna över hela samhällsutvecklingen – inom det offentliga, i det privata men också i privatpersoners liv. Frågor som rör integritet, säkerhet, skatt och företagande kommer alla att påverkas av utvecklingen, vilket kräver ett samlat grepp från statligt håll och ett tydligt ledarskap. Med tanke på utmaningen och den tvärdisciplinära omfattning som digitaliseringen omfattar kan vi inte arbeta i stuprör i den här frågan. Det är framför allt också viktigt att vi inte hämmar utvecklingen genom att tänka inom ett alltför snävt synfält som gör att vi kan gå miste om den potential som finns inom området. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka befogenheter kommer Digitaliseringsrådet ha för att kunna påverka beslutsfattandet inom frågor som rör digitalisering?