Fråga 2016/17:1073 Försvarsmaktens användning av reservofficerare

av Jan R Andersson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Reservofficerarna utgör en viktig del av den svenska försvarsmakten. De är helt oundgängliga under de perioder då förbandens personalbehov går upp. Reservofficerarna är lika viktiga för att klara även plötsligt uppkomna behov av en större tjänstgörande försvarsmakt.

Trots detta så använder inte de svenska förbanden reservofficerarna på ett optimalt sätt. Försvarsmakten har visserligen avsatt medel för öka användningen av reservofficerare vid förbanden. Samtidigt förhindras förbanden från att för längre tjänstgöringsperioder kalla in de reservofficerare som bor på en annan ort än förbandsorten. På så sätt sorteras den stora majoriteten tillgängliga reservofficerare bort redan från början. Detta är inte att ta till vara på den kompetens som finns tillgänglig. Från politiskt håll finns det en stor samstämmighet om att reservofficerarna kan och ska vara en central del också av framtidens försvarsmakt. Det bör därför vidtas åtgärder för att detta också ska bli möjligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler reservofficerare ska få möjlighet att tjänstgöra vid de svenska förbanden?