Fråga 2016/17:1059 Avskaffandet av danstillståndet

av Rossana Dinamarca (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Dans är en fantastisk konstform och sätt att utrycka sig på, och dessutom är det många som dansar för att det helt enkelt är roligt och härligt. Dans har dock genom tiderna omgärdats av stor moralism och ansågs till exempel under den första delen av 1900-talet kunna fördärva ungdomarnas moral och leda till våld och kriminalitet. Det var också under denna period som kravet på tillstånd för att arrangera offentliga danstillställningar fördes in i ordningslagen. Där finns det fortfarande kvar än i dag.

Danstillståndet innebär att till exempel en bar- eller restaurangägare, utöver alla andra tillstånd som behövs och kriterier som ska uppfyllas, även behöver ett särskilt tillstånd för att människor ska få dansa i den aktuella lokalen. Om gästerna på en bar som saknar danstillstånd skulle börja dansa måste dansen genast avbrytas, annars riskerar ägaren att både få böter och indraget serveringstillstånd. Det är smått absurt och rimmar illa i ett modernt samhälle att ha en ordning där barägare inte vågar spela musik som kan uppmuntra till dans och där människor är förbjudna att spontant brista ut i dans om det inte finns ett särskilt tillstånd. Det framstår dessutom som svårt, för att inte säga omöjligt, att kunna göra en klar distinktion mellan vad som är att anse som dans och vad som bara är att röra på hela eller delar av kroppen i takt eller otakt med eller utan musik.

De flesta regleringar inom restaurangbranschen är viktiga för människors säkerhet och hälsa, men vi anser inte att danstillståndet är det. För att en krog ska erhålla serveringstillstånd görs en prövning. I samband med detta genomför även brandmyndigheten en inspektion för att säkerställa att den aktuella lokalen uppfyller kraven på brandsäkerhet. Om den sökande väl har erhållit ett serveringstillstånd torde proceduren med att ansöka även om ett danstillstånd vara att anse som överflödig. Vänsterpartiet anser att danstillståndet är en onödig detaljstyrning av människors liv och fritid. Givetvis bör ett avskaffande av kravet på danstillstånd föregås av en utredning som säkerställer att ett avskaffande inte leder till försämringar av brandskyddet eller problem med höga bullernivåer. Likaså behöver det även utredas vad som ska gälla när någon vill arrangera dans på offentlig plats eller i lokal som inte innehar serveringstillstånd.

Vänsterpartiet, liksom en majoritet i riksdagen, anser att det är hög tid att avskaffa det förlegade kravet på danstillstånd. I ett tillkännagivande från 2016 uppmanades regeringen att återkomma till riksdagen med förslag om att kravet på tillstånd för att få anordna offentliga danstillställningar ska tas bort, men ännu har ingenting hänt på den fronten.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att hörsamma riksdagens tillkännagivande om att ordningslagens krav på tillstånd för att anordna offentliga danstillställningar ska tas bort?