Fråga 2016/17:1047 Digitaliseringen i vården

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Hälso- och sjukvården i Sverige har bland Europas allra längsta väntetider. I Socialstyrelsens rapport Öppna jämförelser 2016 – En god vård? och i Inspektionen för vård och omsorgs tillsynsrapport för 2016 förstärks bilden av en utveckling med växande vårdköer och växande regionala skillnader i väntetider i vården, inte minst när det gäller primärvården och sjukhusens akutmottagningar. Detta är ett hot mot patientsäkerheten.

Ett av många redskap som skulle kunna bidra till att vända den nu pågående negativa utvecklingen av växande vårdköer är att snabba på och underlätta digitaliseringen inom svensk hälso- och sjukvård. Det finns stora möjligheter att ta till vara på gällande digitalisering av vård. Det handlar exempelvis om ökade möjligheter för patienter till egendiagnos samt läkares möjligheter till rådgivning via distans. Därtill bokningar via internet och digital övervakning av mediciner.

Virtuella vårdrum kan bli viktiga kompletterande redskap för att åstadkomma en mer likvärdig primärvård över hela landet. Detta är av central betydelse när det handlar om att kunna skapa bästa möjliga förutsättningar för vård i glesbygd och landsbygd, men även i städer. En central del handlar om att möjliggöra mer av ett strukturerat användande av digital teknik i vården.

En digitalisering av vård ställer emellertid krav på en omfattande omvandling av nuvarande system, bland annat ersättningsmodeller. Därtill ett långsiktigt förändringsarbete hos samtliga vårdgivare och huvudmän inom hälso- och sjukvården. Det är många aktörer som är inblandade i olika delar av digitaliseringens utveckling i vården. Behovet av mer nationell samordning och tydlig riktning är stort.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilken analys gör regeringen och statsrådet av ersättningsmodeller som snarare riskerar tilliten till digitalisering än stärker patientmötet, och vilka åtgärder för att utveckla nya ersättningsmodeller avser statsrådet att vidta nu för att underlätta alternativa vårdmöjligheter såsom virtuell vård?