Fråga 2016/17:1046 Rättssäker prövning för alla i Skaraborg

av Cecilia Widegren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige och Skaraborg står inför stora utmaningar, till exempel framtidens arbetsmarknad där det redan i dag råder arbetsbrist, och inte minst dagens och morgondagens integration. Under 2015 tog Sverige emot över 160 000 asylsökande och därtill människor som sökt sig hit för att arbeta och skapa sig ett nytt liv i Sverige. För att kunna upprätthålla ett fungerande välfärdssamhälle och inte skapa samhällsklyftor och utanförskapsområden måste varje initiativtagande, arbetsskapande människa tas till vara. Varje individ spelar roll och ska ha en trygg, rättssäker prövning.

Om regeringen inte lägger fram konkreta förslag och visar politiskt ledarskap riskerar utanförskapet snart att växa till över 1 miljon människor.

När både arbetsmarknad och integration har mötts på ett välordnat sätt, individer prövats rättssäkert, är det bekymmersamt när föråldrade system inte hänger med i utvecklingen. I dagarna har man i Skaraborg, i till exempel Västgöta-Tidningar, kunnat läsa om en individ som fungerat väl i samhället och sedan länge arbetat som kock, vilket är ett av Arbetsförmedlingens uttalade bristyrken. Detta är alltså en person som skapar värde för familj, vänner, arbetskollegor och Skaraborg. Nu riskerar individen att utvisas efter 10 år, på grund av en teknikalitet.

Systemkrock. Falla mellan stolarna. Har vi inte hört det förut? När varje person som kan arbeta är av betydelse är det oroväckande att en miss av arbetsgivaren i lönekuvertet – under enbart två månader – som justerats retroaktivt, riskerar att resultera i utvisning av en person som arbetat och bidragit i ett snart decennium.

När lagar och regler inte hänger med utvecklingen är det oerhört rimligt att regeringen inte bara låter enskilda falla mellan stolarna, utan agerar och justerar. Sverige behöver arbetsföra personer, inte minst till bristyrken, för att klara dagen och morgondagens välfärdssamhälle. Regeringen bör påbörja ett arbete för att lagar och regler kring villkoren för arbetstillstånd hänger med utvecklingen. Integrationen får inte bli bara en klyscha.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder och förslag avser regeringen och ministern att ta fram för att varje individ ska få en tydlig och rättssäker prövning, när det råder arbetskompetensbrist och fler behövs för att stärka framtidens välfärd?