Fråga 2016/17:1042 Försenad nationell cykelstrategi

av Solveig Zander (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I december 2015 höll infrastrukturminister Anna Johansson ett startmöte för att ta fram en efterlängtad cykelstrategi. Bakgrunden till detta var den cykelutredning (SOU 2012:70) som Kent Johansson lade fram. Vid startmötet i december tillsattes tre externa arbetsgrupper som presenterade sina slutsatser och rekommendationer i februari i år. Då framhöll regeringen att den nationella cykelstrategin skulle presenteras före sommaren 2016.

När jag i september frågade statsrådet när cykelstrategin skulle komma fick jag till svar: ”Strategin och de frågor som hanteras inom denna bereds för närvarande i Regeringskansliet. Regeringens ambition är att under 2016 återkomma till riksdagen med anledning av tillkännagivandena.”

2016 har nu gått. Regeringen har lagt fram sin infrastrukturproposition, och riksdagen har fattat beslut om den. Även i infrastrukturpropositionen står att ”den nationella cykelstrategin bereds för närvarande inom Regeringskansliet”.

Jag behöver inte upprepa argumenten för varför en nationell cykelstrategi behövs. Däremot är det mycket olyckligt att den nu är så kraftigt försenad. Runt om i landet pågår nu den regionala planeringen för att ta fram förslag till länsplaner för transportinfrastruktur. Dessa kommer att ha avgörande betydelse för möjligheten att stärka cykelns roll i trafiksystemet under den kommande planperioden. Många län håller också på att ta fram eller uppdatera regionala cykelstrategier. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Varför dröjer den nationella cykelstrategin?