Fråga 2016/17:1038 Vinterdäck för tunga fordon

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

När vintervädret slår till hamnar många långtradare i svårigheter. Lastbilar kommer inte upp för backar, halkar av vägen och blir ibland stående länge, vilket påverkar all annan trafik. Fordon kör av vägen för att de inte kan komma fram i snön, eller på isen. Vinterdäckslagen för tunga fordon gäller endast drivaxlarna, och släpvagnar behöver varken stort mönsterdjup eller vinterdäck.

Lagen om vinterdäck gäller från den 1 december till den 31 mars och gäller numera också tunga fordon som långtradare och bussar vid vinterväglag. Men det finns i dag kritik mot lagen, som inte anses ställa krav på däck anpassade för vinterväglag för tunga fordon. Släpen hamnar i diken eller tvärs över vägen när föraren försöker bromsa och däcken inte fungerar sett till vägunderlaget. Vinterdäckslagen för tunga fordon bör därför ses över. I översynen bör det övervägas om även styrande framhjul, liksom släpvagnar, ska ha däck anpassade för vinterväglag. I syfte att öka trafiksäkerheten på våra vägar. 

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tunga fordon ska vara utrustade med däck anpassade för vinterväglag i syfte att minska mängden tillbud som sker när vinterväglaget påverkar framkomligheten?