Fråga 2016/17:1036 Integrationsåtgärder i Migrationsverkets uppdrag

av Anders Åkesson (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Migrationsverkets direktiv från regeringen saknas ordet ”integration”. När ansvaret för organiserad sysselsättning tagits bort från Migrationsverket kommer fler asylsökande att helt enkelt sakna sysselsättning, och etablerings­insatserna är i praktiken noll tills man får uppehållstillstånd. Då läggs den enorma uppgiften på den tyvärr ganska dysfunktionella myndigheten Arbets­förmedlingen.

Sverige står inför en enorm möjlighet. Landet växer, främst på grund av det tidigare välkomnandet av människor på flykt till vårt land från krigszoner. Det ställer förstås till en del problem, problem som måste lösas och som kommuner och civilsamhälle löser varje dag. Det handlar om att integrera människor med varandra. De nya medborgarna med de gamla, de gamla medborgarna med de nya.

Integration fungerar alltid bäst i sociala sammanhang, som skola eller jobb, och med vettigt boende. Det gäller att så snabbt som möjligt få människor i jobb för att de ska kunna få en naturlig plats i samhället och för att de ska få en egen inkomst och kunna försörja sig. Arbete, boende och utbildning är vägen in i det svenska samhället.

Den första del av det svenska samhället de nyanlända kommer i kontakt med är Migrationsverket. I detta verks instruktion från regeringen ingår inte ens uppdraget att underlätta integration av de nyanlända. Detta uppdrag har i stället Arbets­förmedlingen, en del av den statliga strukturen som inte ens har lokal närvaro i hela landet.

Än så länge verkar regeringen vilja gå åt rent motsatt håll. Inga initiativ har tagits för att dämpa de absurda flyttkaruseller som asylsökande hamnar i, vilket river upp deras befintliga etablering. Och möjligheten att arbeta och göra praktik försvåras aktivt av regeringen. Fler skulle behöva komma in i arbete snabbare, men i stället gör regeringen att man inte ens får göra praktik.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför:

 

Överväger ministern att se över Migrationsverkets uppdrag så att myndigheten kan gynna integration och etablering?