Fråga 2016/17:1032 Återtagandeavtal

av Cecilia Widegren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

År 2015 anlände över 35 000 ensamkommande flyktingar till Sverige, många av dem från Afghanistan. Flera är fortfarande i en mycket långdragen asylprocess, vilket gör att den psykiska ohälsan är växande i gruppen. Andra av de ensamkommande unga har hunnit etablera sig i det svenska samhället, till exempel genom utbildning, praktik eller arbete. Många ensamkommande står nu inför att utvisas, för att återvända.

Den 5 oktober 2016 ingick Sverige och Afghanistan ett samförståndsavtal om återtagande av personer som har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Återtagandeavtalet som Sverige och Afghanistan har slutit innebär inte att vare sig Sveriges eller Afghanistans lagstiftning har förändrats. Det innebär att Afghanistan åtar sig att ta emot de som fått avslag på sina ansökningar i Sverige på ett ordnat och reglerat sätt. Det innebär inte att fler personer kommer att få avslag på sina ansökningar än i dag. Varje ärende ska prövas individuellt och rättssäkert, även med ett återtagandeavtal mellan länderna.

Avtalet slöts för att korta ned väntetider för personer som ska återvända hem och för att bidra till en mer välordnad och förutsägbar process i återvändandet, inte minst för att hjälpa enskilda individer som berörs.

En tydlig, ordnad och värdig återtagandeprocess är nödvändig och viktig. Nu förutsätter alla inblandade att regeringen löpande ser över processer inklusive återtagandeavtal så att de hanteras rättssäkert och korrekt. Det bör ske tydligt med korrekta återtaganden och avvisningar, med stort fokus på individen och på en rättssäker individuell prövning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att, för att på bästa sätt hjälpa utsatta unga, initiera en utvärdering och hur ska i så fall återtagandeavtal utvärderas, till exempel det mellan Sverige och Afghanistan, samt följa upp arbetet så att rättssäkra individuella prövningar sker?