Fråga 2016/17:1031 Myskoxens status

av Per Åsling (C)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Myskoxen är enligt Bernkonventionen klassad som en strängt skyddad art. Konventionen är sedan 1983 införd i svensk lagstiftning och är därtill ratificerad av Europeiska rådet. Detta medför dock inte att myskoxen uppbär något särskilt skydd i Sverige, utöver den nationella lag som säger att människor inte får vistas mindre än 100 meter från myskoxar i det vilda. Tvärtom har myskoxens ställning i Sverige försvagats sedan regeringen tillträdde. Detta i och med att arten förlorade sin status som ”statens vilt” från och med den 1 januari 2015, sedan Naturvårdsverket genomfört sin senaste översyn av 33 § jaktförordningen. Syftet med översynen var att säkerställa att de arter som räknas upp i 33 § fortfarande kan betraktas som utrotningshotade, sällsynta eller särskilt värdefulla.

Myndigheten motiverade sitt beslut med att arten myskoxe inte kommit till Sverige av egen kraft och därför till exempel inte är rödlistad. Detta bortser från att myskoxen funnits på den skandinaviska halvön sedan 30 000 år tillbaka i tiden, liksom att nuvarande förekomst av myskoxe i Sverige – en flock om tiotalet djur i västra Härjedalen – härstammar från de myskoxar som på 70-talet vandrade in i Sverige från Norge.

I och med att en art inte längre uppbär status som statens vilt gör myndigheter inte längre några insatser som är värdefulla för artskydd och/eller för forskning, miljöövervakning eller viltövervakning.

Naturvårdsverkets beslut har fått stora konsekvenser för arbetet med att vårda och bevara den enda förekomsten av vild myskoxe som finns i Sverige. De projekt med uppfödning och utsättning av myskoxkalvar i det vilda, som samordnats av Myskoxcentrum i Tännäs, står i dag helt utan stöd från ansvariga myndigheter. Om en sjuk eller skadad myskoxe observeras finns det inga medel att tillgå för att avliva den. Likaså finns inget arbete för att upprätta en skötsel- eller förvaltningsplan för myskoxe i Sverige – trots Bernkonventionens tydliga ställningstagande om att myskoxen bör ses som en strängt skyddad art av däggdjur.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Anser ministern att den svenska stammen av myskoxe bör ges ett formellt stöd i form av klassificering som statligt vilt enligt 33 § jaktförordningen?