Fråga 2016/17:1027 Vinterunderhållet på statliga vägar

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Denna vinter, precis som många andra vintrar i Sverige, har snöfallen blivit ett problem för både vägtrafik och spårtrafik. Våra transporter är viktiga för att vardagslivet såväl som godstransporterna ska fungera för vanligt folk, och när snön hopar sig ökar risken för olyckor och störningar.

Åkeriföretagen skriver i Svenska Dagbladet (7 mars 2017) en debattartikel som på ett tydligt sätt beskriver problemen för godstransporter på väg. De påpekar även att budgeten för plogbilstjänster inte har ökat sedan 1992 samt att kostnaderna för dem som utför tjänsterna har ökat med cirka 2 procent per år sedan dess. Detta blir i realiteten en tvåprocentig nedskärning på plogbilstjänsterna per år samtidigt som trafikvolymerna ökat och vägnätet byggts ut. Effektivitetshöjningar bidrar självklart till bättre snöröjning men kan inte kompensera för detta.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:


Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att återupprätta en fullt fungerande och väldimensionerad snöröjning på våra statliga vägar?