Fråga 2016/17:1014 Pengar till myggbekämpning vid nedre Dalälven

av Solveig Zander (C)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Stora delar av nedre Dalälvsområdet drabbas återkommande av omfattande problem med översvämningsmyggor. För att motverka myggförekomsten och möjliggöra för människor och djur att kunna bo, leva och vistas i området behövs biologisk bekämpning med Vectobac G.

Området är unikt, då regeringen 2011 via FN-organet Unesco utnämnde området vid nedre Dalälven till ett biosfärområde, Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven – ett modellområde för hållbar utveckling. Utmärkelsen från Unesco bekräftar att nedre Dalälvsområdet har unikt värdefulla natur- och kulturmiljöer och att det pågår ett aktivt samarbete för hållbar utveckling.

Med utgångspunkt i nedre Dalälvens unika och höga natur- och kulturmiljökvaliteter samt det centrala och strategiska läget i landet är målet att

Ska man kunna leva upp till ovanstående är det nödvändigt att kunna bekämpa översvämningsmyggorna vid exakt rätt tidpunkt. Forskare är mycket kunniga i att bedöma just när den tidpunkten är. Men för i år finns inga medel avsedda för bekämpningsverksamheten.

Staten har under flera år fram till 2016 bidragit med minst 3 miljoner kronor årligen via Statens Naturvårdsverk och via Jordbruksverket. Dessa anslag ser nu ut att ha dragits in. Det finns i årets budget inte angivet någon summa eller något annat som har med myggbekämpningen att göra. Det enda som finns i budgeten för 2017 finns bara nämnt under budgetområde 20 Allmän miljö- och naturvård och under avsnittet Levande sjöar och vattendrag. Men inte några budgeterade pengar. 

Med hänvisning till ovanstående är min fråga till miljöminister Karolina Skog:

 

Vad tänker ministern göra åt detta?