av Per Åsling (C)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Sverige utvecklas när människor från andra länder kommer hit. För att samhället ska vara öppet krävs en politik som ger alla samma rättigheter och skyldigheter. Då får vi ett bättre land att leva i. Och det är jobben som är nyckeln. Det är viktigt att snabbt få ett jobb under den första tiden i Sverige. Där skapas kontakter som gör det lättare för dig med utländsk bakgrund att snabbt komma in i det svenska samhället.
Enskilda medborgare, civilsamhället, näringslivet och exempelvis kommuner har inte minst det senaste året gjort stora insatser för att säkerställa ett så bra mottagande som möjligt. De goda exemplen på integrationsprojekt är många. I Jämtlands län finns konkreta exempel på hur näringsliv, civilsamhälle och kommun tillsammans sett till att nyanlända i stor utsträckning kunnat få både praktik och jobb.
Mot denna bakgrund är det därför bekymrande att jag fått ett brev från en företagare i Åre kommun angående nedstängningen av tre asylboenden. Brevets innehåll citeras nedan.
1. Sprint
Svenska från dag ett har genomförts helt och hållet med hjälp av volontärer. 300 personer får Svenska från dag ett utan kostnad för staten.
2. Det har medfört att vi fått ut flest personer på praktik i vårt land. Jämtland har haft 95 praktikanter igång.
3. Det har medfört att vi just nu får ut många av dessa i arbete med avtalsenliga löner och att de blir skattebetalare.
4. Utbildning i yrkessvenska bedrivs på Åre Fjällsätra. Dessa blir anställbara inom en treveckorsperiod i turistnäringen.
5. Tillverkning av Attefallshus har inletts för att möjliggöra flytt av dem som fått jobb från asylanläggningarna. De betalar egen hyra, mat och resor och blir inte en belastning för migrationen. De blir i stället 30 procent skattebetalare.
6. Upp mot 40 personer har fått körkort av våra nyanlända som fått asyl. Körkortsskolan bedrivs från Åre Fjällsätra.
7. Vi har fått tillstånd till att även asylsökande kan genomföra trafikutbildning. 15 elever är i kväll anmälda till Trafikverket och inbetalar själva summan för körkortstillstånd.
8. 250 barn går i skola från Sveriges näst största flyktingboende, Continental Inn. Det blir lugn och ro i familjer, och barnen får hopp för framtiden.
9. Upp mot 900 volontärer har engagerat sig och genomfört beundransvärda insatser det gånga året.
Detta är ett bevis på det starka engagemang och de möjligheter som finns för att säkerställa ett gott mottagande av nyanlända. Praktik och jobb är avgörande för integrationen, och de resultat som kan uppvisas i Åre kommun är ett resultat av det samarbete som sker mellan olika delar av samhället. Nu riskerar Migrationsverket att rasera detta goda arbete om tre asylboenden läggs ned. Det innebär en tvångsförflyttning av människor som börjat bygga sina liv på orten.
Min fråga till justitie- och migrationsministern är:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att boende på asylboenden i Åre kommun fortsatt ska kunna stanna kvar i kommunen?