Fråga 2016/17:1005 Bristen på djursjukvårdare

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Ett gott djurskydd är sammankopplat med god och lättillgänglig djursjukvård. Enligt uppgifter från Jordbruksverket råder just nu en akut brist på legitimerade djursjukvårdare i landet och detta påverkar såklart tillgången till god djursjukvård.

SR Ekot rapporterade den 28 februari om bristen på djursjukskötare i Sverige. I flera fall har planerade operationer fått ställas in, och befintlig personal tvingas till extra pass på kvällar och helger för att minska lidandet för de djur som så väl behöver operation. Problemet är extra stort på landsbygden där det är långt mellan kliniker och mottagningar och tillgången till legitimerade djursjukvårdare är liten.

Jordbruksverket har föreslagit undantag från det så kallade behandlingsförbudet under en tidsperiod av sex år för djurvårdare. Undantaget gör det möjligt för dagens djurvårdare att fortbilda sig till djursjukvårdare och under tiden fortsätta jobba men med en delegation från en veterinär att utföra arbetsuppgifter som annars bara legitimerade djursjukvårdare får utföra.

Enligt Jordbruksverkets webbplats är undantaget i behandlingsförbudet en kortsiktig akutlösning och inte en lösning för framtiden. Sveriges lantbruksuniversitet kommer redan till hösten att utöka antalet utbildningsplatser med tio men detta täcker långt ifrån dagens behov och än mindre framtidens.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta med anledning av bristen på djursjukvårdare i landet?