Interpellation 2016/17:98 Fredad zon för kristna i norra Irak

av Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 30 oktober hördes kyrkklockorna ringa för första gången på två år i staden Qaraqosh på Nineveslätten i norra Irak. Det var en stor dag för de kristna minoriteterna kaldéer, syrianer och assyrier som bor där. Islamistiska staten, IS, har fördrivits från staden. Befrielsen av Mosul, den sista stora staden under IS kontroll i Irak, har inletts, och det ser ut som att den irakiska armén, med stöd av kurder och en amerikanskledd koalition, kommer att lyckas att befria Mosul, en stad som länge präglades av en mångkultur där araber, kurder, kaldéer, syrianer, assyrier, mandéer, turkmener med flera levde ihop. Efter IS terrorhärjningar i regionen har dock de allra flesta tvingats fly, inte minst kristna minoriteter. Detta har uppmärksammats, främst via Kristdemokraternas initiativ i Europaparlamentet. Den första resolutionen erkände folkmordet som utförs av Islamiska staten i Syrien och Irak, som erkänts runt om i världen och belagts av FN. Det har dock inte erkänts av den svenska regeringen.

Torsdagen den 27 oktober röstade Europaparlamentet igenom en resolution om självstyre för kristna, yazidier och turkmener i norra Irak. När befrielsen av Mosul rycker allt närmare och terrorsekten IS börjar fördrivas från Irak behöver vi se framåt. En av de viktigaste sakerna när Irak ska läkas efter det andra stora kriget på kort tid är hur de etnoreligiösa minoriteterna ska hanteras. Det är dessa minoriteter, som också är ursprungsbefolkningar i Irak, som drabbats allra hårdast av IS terror och folkmord, och det kommer att krävas omfattande insatser för att de ska kunna känna sig säkra i ett framtida Irak. Europaparlamentets resolution om självstyre har stöd i den irakiska konstitutionen och i regeringsbeslut som uppgraderat Nineveslätten till provins. Det finns alltså stora möjligheter för Iraks etnoreligiösa minoriteter att få ett självstyre likt det kurdiska. Ett självstyre skulle i högre utsträckning kunna garantera etnoreligiösa minoriteter säkerhet, hopp och framtidstro i ett sargat land.

Sverige har goda möjligheter att driva på för ett bildande av självstyrande regioner, inte minst mot bakgrund av den roll vi snart kommer att få i FN:s säkerhetsråd. Menar regeringen allvar med sin utrikespolitik bör drivandet av ett självstyre i norra Irak få hög prioritet i arbetet i säkerhetsrådet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att verka för ett självstyre för kaldéer, syrianer och assyrier i norra Irak mot bakgrund av Europaparlamentets resolution B8-1159/2016 i bilaterala kontakter med Iraks regering och det kurdiska regionala självstyret i Erbil samt i FN:s säkerhetsråd?