av Roland Utbult (KD)
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Demokratiska republiken Kongo befinner sig just nu i en oerhört politiskt instabil situation. I enlighet med landets konstitution planerades val till november i år. Men den sittande regeringen försöker hålla sig kvar vid makten, trots att president Joseph Kabila redan har suttit sina två lagstadgade mandatperioder. Formellt kan han inte ställa upp i det planerade men redan kraftigt försenade presidentvalet, och efter presidentens partis misslyckade försök att ändra konstitutionen blev det stora folkliga protester. Regeringen har svarat med brutalt våld mot demonstranter, samtidigt som människorättsaktivister arresteras, hotas och trakasseras. Nyligen dödades runt 50 personer efter att militär och polis attackerade protestdemonstrationer i Kinshasa, och många fler har skadats eller rapporterats försvunna. Civilsamhällesaktörer från olika läger uttrycker stor oro över denna utveckling.
EU bör inte utan motkrav vara en biståndsgivare när Kongos egna makthavare hotar både utvecklingen och demokratin. Tydliga konsekvenser behövs om man inte avstår från våld och respekterar demokrati och mänskliga rättigheter.
EU har uttryckt oro över utvecklingen och hotar med sanktioner. Det finns dock ett behov av att, på samma sätt som USA, gå till handling och genomföra sanktioner mot enskilda individer som på olika sätt begått brott mot och kränkningar av mänskliga rättigheter.
Doktor Denis Mukwege, läkare vid Panzisjukhuset i Kongo och internationellt erkänd människorättsaktivist, besökte nyligen Sverige och uttryckte stor oro för utvecklingen i landet. Han uppmanade Sverige att agera kraftfullt i förhållande till situationen.
Jag vill därför fråga utrikesministern:
Hur kommer Sverige att agera för att påskynda att EU genomför faktiska sanktioner mot enskilda individer i Demokratiska republiken Kongo?
Hur kommer Sverige att agera för att uppmana Demokratiska republiken Kongo att stärka dialogen med internationella samfundet enligt Cotonou-avtalet?