Interpellation 2016/17:88 Arbetsmiljöverkets försämrade resultat

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsmiljöverket har fått utökade resurser för att öka tillsynen. Trots det har antalet arbetsmiljöinspektioner på svenska arbetsplatser sjunkit rejält de senaste två åren och är nu färre än någonsin. Vad värre är, antalet förelägganden och förbud som utfärdas av Arbetsmiljöverket har minskat drastiskt och besöken har blivit allt färre på arbetsplatserna.

Färre insatser görs av verket trots att rekordmånga arbetar på svensk arbetsmarknad. Vi kan se i statistiken att antalet arbetsolyckor och anmälda arbetssjukdomar ökar och att antalet dödsolyckor inte minskar – trots en nollvision.

Tyvärr är det svårt att med Arbetsmiljöverkets statistik se att deras arbete är effektivt, och man kan inte med säkerhet veta vilka de största arbetsmiljöproblemen är. Även Riksrevisionen har framfört kritik mot Arbetsmiljöverket i sin granskning som kom i september. Riksrevisionen skriver bland annat att regeringens införande av en arbetsmiljöstrategi under året med många detaljerade uppdrag till Arbetsmiljöverket riskerar att tränga ut nödvändigt utvecklingsarbete på verket. Det krävs åtgärder för att Arbetsmiljöverket bättre ska klara sina grunduppgifter.

Före valet var tonläget mycket högt hos Ylva Johansson och Socialdemokraterna. Man utlovade stora förbättringar för arbetsmiljöarbetet och tillsynen av Arbetsmiljöverkets inspektorer. Ännu syns inga sådana förbättringar, tvärtom visar statistiken en tydlig försämring.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Arbetsmiljöverket ska bli effektivare och för att verkets arbetsmiljöarbete ska ge bättre resultat?