Interpellation 2016/17:87 Lantbrukarnas regelbörda

av Magnus Oscarsson (KD)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Det svenska jordbruket är troligtvis det mest ambitiösa i världen när det gäller att ta ansvar för miljö, djurskydd, hälsa och kvalitet. Detta ska vi vara stolta över. Men om regelbördan blir för betungande riskerar vi att förlora det svenska jordbruket.

Nyligen presenterade tidningen Jordbruksaktuellt en undersökning som visar att antalet regler som en svensk jordbrukare måste förhålla sig till har ökat från 274 stycken år 1996 till 605 i dag. I dagsläget finns det krav på lantbruksföretagare att föra 22 olika journaler, och för 36 olika verksamheter eller handlingar måste man söka tillstånd.

Även om antalet regler inte ger en exakt bild av hur regeltrycket upplevs så är det en viktig signal om att regelmängden ökar. Det har uppskattats att de regelförenklingar som genomfördes under alliansregeringens tid 2006–2014 minskade kostnaderna för böndernas administrativa arbete med omkring 40 procent. Frågan om regelförenklingar är således komplex men likväl angelägen.

Kristdemokraterna anser att regelbördan inom jordbruket måste minska.

Det finns en bred uppslutning i riksdagen om att svenska bönder ska konkurrera med sina europeiska kollegor på en gemensam marknad. Men med en ständigt växande regelbörda får de svenska bönderna allt sämre chanser i denna konkurrens. Detta visas också av Konkurrenskraftsutredningen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vad tänker statsrådet göra för att minska regelbördan för de svenska lantbrukarna?