Interpellation 2016/17:61 Försäkringskassans arbetssätt i sjukförsäkringsärenden

av Wiwi-Anne Johansson (V)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Den senaste tiden har det rapporterats om att allt färre sjuka människor blir beviljade sjukpenning respektive sjukersättning. Statistik visar att andelen som nekas nu är högre än på flera år. Enligt Försäkringskassans uppgifter var det drygt 17 000 personer som nekades eller fråntogs sin sjukpenning under årets första halva, och över 5 000 personer fick avslag på sina ansökningar om sjukersättning. Extra drabbad verkar gruppen som har passerat dag 180 i sin sjukskrivning vara, eftersom dessa människors arbetsförmåga prövas gentemot hela arbetsmarknaden. Jag utgår från att uppgifterna är korrekta och vill fråga socialförsäkringsministern om detta är en del av medlen för att nå målet i regleringsbrevet för 2016:

”Mål för sjukförsäkringen

Försäkringskassan ska verka för en väl fungerande sjukförsäkring. Rätt ersättning ska ges till rätt person. Rätt åtgärder ska ges i rätt tid så att kvinnor och män ges förutsättningar att försörja sig genom förvärvsarbete. Därigenom ska Försäkringskassan, i samverkan med berörda aktörer, bidra till att uppfylla det övergripande målet om att frånvaron från arbete p.g.a. sjukdom ska ligga på en långsiktigt stabil och låg nivå.

Försäkringskassan ska även verka för att sjukpenningtalet i december 2020 inte överstiger 9,0 dagar. Samtidigt ska antalet nybeviljade sjukersättningar inte överstiga 18 000 i genomsnitt per år under 2016-2020. Skillnaden i sjukpenningtal mellan kvinnor och män ska också minska.

Återrapportering

Försäkringskassan ska redovisa måluppfyllelsen och genomförda insatser för att uppnå målen.”

Samtidigt finns det uppgifter som gör gällande att Försäkringskassan har ändrat arbetssätt så att det rutinmässigt begärs in kompletteringar på läkarintyg, oaktat läkarintygets kvalitet. Förändringen innebär att från och med den 1 november 2016 betalar Försäkringskassan inte ut ersättning om läkarintyg behöver kompletteras, vilket leder till att intyg regelmässigt skickas tillbaka. Detta belastar primärvården men drabbar självklart också den enskilde, som inte kan antas bli friskare för att dennes försörjning uteblir.

Med anledning av vad som ovan anförts vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

  1.  Avser ministern att följa upp att den hårdare bedömning som nu görs av Försäkringskassan för att uppnå regeringens mål inte felaktigt drabbar sjuka människor? 
  2.  Avser ministern att följa upp vad som händer de enskilda personer som i avvaktan på fullödigare sjukintyg nekas sjukpenning av Försäkringskassan?