Interpellation 2016/17:597 Trygghet i vården

av Barbro Westerholm (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sjukvården ska vara en trygg plats. Sjuka och skadade människor och deras oroliga närmaste ska få lugn och ro. Läkare och annan sjukvårdspersonal ska kunna ägna all sin tid och kraft åt att rädda, bota och lindra.

Men på senare tid hör vi allt oftare om att det kan vara allt annat än lugnt på sjukhusen. Kriminella gäng tar med sig motsättningarna och våldet dit när någon av medlemmarna blir patient, och de ställer orimliga krav på vården.

Efter dödsskjutningen i Östberga i Stockholm nyligen fick personal på akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset låsa in sig, och patienter fick flyttas till andra avdelningar, eftersom de skjutnas vänner trängde sig in på akuten, vandaliserade i väntrummet, hotade personal, slogs med polisen – och skrämde patienter. Arbetsmiljöverket har sedan något år tillbaka förbjudit ensamarbete för ordningsvakter vid akutmottagningen i Malmö. Våldet följer med in på vårdavdelningarna, med patientens anhöriga, vänner – och fiender.

Det är bra att regeringen tillsatt en utredning om att se över det straffrättsliga skyddet i syfte att stoppa hot och våld mot blåljuspersonal. Som jag förstår det syftar den på allt våld mot tjänsteman, till exempel sjukvårdspersonal, även om fokus i debatten varit på ambulans, polis och räddningstjänst. Utredningens förslag kan dock i bästa fall bli verklighet våren 2019. Det behövs åtgärder också på kort sikt. Straffskärpningar bör beredas med förtur. Polis och rättsväsen behöver resurser, och vården behöver rutiner för att möta våldet.

Därför vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad gör ministern och regeringen för att sjukvårdspersonal och patienter ska känna sig trygga vid akutmottagningar?