Interpellation 2016/17:59 Delegation för att skapa jobb

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Sverige brottas med stora integrationsproblem och ett utanförskap som inom en snar framtid omfattar runt 1 miljon människor. I dag har bara hälften av de nyanlända i Sverige ett jobb efter åtta år. Detta är förödande för individer och oerhört kostsamt för samhället. 

I dag finns 130 utanförskapsområden i Sverige där färre än hälften i arbetsför ålder arbetar, där bidragsberoendet är utbrett och där tre av fyra är födda i ett annat land. Samtidigt finns i nuläget 60 000 vuxna som nyligen har fått uppehållstillstånd i Sverige. Hälften av dem har utbildning som högst motsvarar grundskola. Det är fortfarande omkring 150 000 vuxna och barn som väntar på beslut, på att ha en kommun att flytta till eller på att återvända till hemlandet. I år och tre år framåt beräknas Sverige ta emot 300 000 ansökningar om anhöriginvandring. Kostnaderna för integration uppgår till över 32,2 miljarder kronor för 2017. Behovet av reformer som bryter bidragsberoende och utanförskap är således stort. 

I regeringsförklaringen nämnde statsministern inte integration eller utanförskap en enda gång. Regeringen aviserar dock i sin budgetproposition för 2017 att den avser att tillsätta en delegation som ska bidra till att vända utvecklingen i utsatta områden, en delegation ”som bl. a. ska arbeta för att skapa jobb, minska trångboddhet och med andra åtgärder för en förbättrad välfärd”. Det går att läsa om en ”ny form av brobyggare”, som ska verka mellan skolan och samhället i övrigt för att vända utvecklingen i utsatta områden. Forskare ska knytas till olika utvecklingsområden. 

Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknads- och etableringsministern:

 

Hur många jobb beräknar ministern att delegationen kommer att skapa fram till år 2020, och hur mycket kommer delegationens arbete att kosta?