Interpellation 2016/17:58 Förenkling av lönestöden

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Många arbetsgivare upplever att antalet lönestöd är för många och att det är svårt att ha koll på vad som är tillämpligt i olika situationer. Vidare vittnar många arbetsförmedlare om att många stöd gör det svårare även för dem att hitta rätt, och arbetssökande har svårt att hålla reda på villkoren. 

Arbetsförmedlingen har föreslagit att lönestöden ska slås ihop till ett. Också arbetsmarknads- och etableringsministern har tidigare utryckt en vilja att minska antalet lönestöd och ta bort stela tidsgränser. Men inget har hänt. Regeringen har tvärtom lagt till snabbspår, traineeplatser, extratjänster och beredskapsjobb till tidigare lönestöd. 

I Dagens Nyheter den 17 oktober får regeringen kritik av Arbetsmarknadspolitiska rådet, som har särskilt fokus på hur svaga grupper kan få sysselsättning, och av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) för att man inte minskar antalet lönestöd utan i stället utökar dem. I regeringens budgetproposition för nästa år finns heller ingen förenkling av lönestöden med, men man medger att stöden är komplicerade. 

Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknads- och etableringsministern:

 

När avser arbetsmarknads- och etableringsministern att förenkla lönestöden?