Interpellation 2016/17:579 Betalningsmedel

av Hans Rothenberg (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Kontanter används i allt mindre utsträckning som vardagligt betalningsmedel, till förmån för elektroniska transaktioner. Ur ett säkerhetsperspektiv kan detta vara på gott och ont. Medan risken för kontantrån minskar ökar de digitala attackerna mot de digitala penningsystemen. Att inte ha tillgång till eller förmåga att använda de internetbaserade transfereringarna innebär för många människor en kraftig begränsning i det vardagliga livet.

För många människor finns det mer negativa än positiva effekter av kontantsamhällets reträtt. För dessa personer är det viktigt att kunna ha tillgänglighet till och känna sig trygga med den tilltagande digitaliseringen av vardagsekonomin. Allt fler butiker accepterar inte längre kontanter som betalning, vilket innebär att ett liv utan dator eller smartphone gör vardagens elementära göromål alltmer komplicerade. Samtidigt blir samhället alltmer sårbart om och när det digitala betalningssystemet slås ut till följd av olyckor eller medvetna sabotage. Konsekvenserna i vardagslivet blir avsevärda när samhället vant sig av med kontanthantering. 

Med anledning av detta blir min fråga till statsrådet Per Bolund:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att tillförsäkra möjligheten för människor att framöver ha tillgång till och möjlighet att använda kontanter för att hantera vardagliga bestyr?