Interpellation 2016/17:559 Riksdagens tillkännagivande om generell tillståndsplikt

av Jenny Petersson (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Svensk välfärd ska byggas så att mångfald kan förenas med noggrann kontroll av våra gemensamma resurser. Kvalitet måste alltid stå i fokus och vi måste ställa hårda kvalitetskrav oavsett utförare. Den som driver privat verksamhet inom socialtjänsten, genom avtal med en kommun, måste skaffa tillstånd för att få driva en sådan verksamhet. Tillstånd från IVO ska endast lämnas om verksamheten uppfyller kraven på god kvalitet och säkerhet.

Det borde rimligtvis ställas samma krav på verksamheter som drivs av kommunerna själva.

Den rödgröna regeringen vill dock inte att kraven ska gälla alla. Man anser alltså att en generell tillståndsplikt även för kommunerna skulle vara ett för långtgående ingrepp i den kommunala självstyrelsen. Det är tråkigt att de rödgröna partierna saknar ambitioner om en välfärd som ska säkra kvalitet för alla.  Alla verksamheter – privata som offentliga – som tillhandahåller välfärdstjänster bör uppfylla kraven på god kvalitet och säkerhet. Om man inte når upp till kvalitetskraven ska man inte heller få bedriva verksamhet, och detta oavsett om det rör sig om en privat eller offentlig aktör.

Trots protester från de rödgröna partierna mot en bättre och säkrare välfärd ska regeringen på uppdrag av riksdagen återkomma till riksdagen med förslag om att den tillståndsplikt som gäller privat verksamhet även ska gälla offentliga verksamheter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

  1. Hur och på vilket sätt har ministern och regeringen arbetat för att tillgodose riksdagens tillkännagivande om att den tillståndsplikt som gäller för privat verksamhet även ska gälla offentlig verksamhet?
  2. När avser ministern och regeringen att tillkännagivandet ska vara tillgodosett?
  3. Avser ministern och regeringen att tillsätta en utredning för att understödja införandet av en generell tillståndsplikt för samtliga utförare?