Interpellation 2016/17:551 Skattebefrielse för höginblandade biobränslen

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Den svenska skattebefrielsen för biobränslen har beviljats ett undantag av EU-kommissionen som gäller till och med utgången av 2018. Regeringen föreslår att skattebefrielse fortsatt ska gälla för höginblandade biobränslen, även efter att ett nytt reduktionspliktssystem införs. Denna skattebefrielse förutsätter således ett nytt godkännande av kommissionen.

Bland annat Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och Svenska Petroleum- och biodrivmedelinstitutet (SPBI) har i sina remissvar påpekat att kravet på godkännande från kommissionen skapar osäkerhet som kan fördröja övergången till användning av förnybara bränslen. VTI framhåller också att skattebefrielsen inte ger någon ytterligare klimatnytta. ”Ur klimatsynpunkt är det ingen skillnad om man t.ex. använder E85 direkt eller om samma mängd etanol blandas in i fossil bensin”, skriver VTI.

Jag delar uppfattningen att förutsättningarna för de höginblandade bränslena bör vara goda. Det innebär bland annat att vi bör skapa långsiktiga villkor för biobränslen överlag. Risken är dock stor att hela regeringens lagförslag kommer att underkännas på grund av att reduktionsplikten kombineras med skattebefrielse för de höginblandade bränslena, eftersom reglerna inte tillåter att två styrmedel används för att uppnå samma mål.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan följande: