Interpellation 2016/17:545 Könsneutrala personnummer

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Varje svensk har ett personnummer som används vid identifiering. De första sex siffrorna är födelsedatumet, följt av ett löpnummer där tredje siffran anger personens kön – jämn siffra för kvinna och udda för man. För många av oss är detta oproblematiskt, medan det kan medföra problem för transpersoner.

Att ändra juridiskt kön eller genomgå könskorrigering kan ta lång tid, samtidigt som personen i fråga naturligtvis vill bli identifierad som det juridiska kön den anser sig tillhöra. När legitimation måste uppvisas eller personnummer anges avslöjar den tredje siffran i löpnumret alltid vilket juridiskt kön en person tillhör. RFSU vittnar om att könsmarkeringen i identitetshandlingar gör att särskilt unga transpersoner undviker sociala aktiviteter där de kan behöva legitimera sig. De undviker även att studera på högre nivå eller att söka jobb i väntan på att den i dag långdragna processen att byta juridiskt kön genomförts och de fått rätt siffror i personnumret. Det är tydligt att dagens personnummersystem medför mycket lidande, särskilt för unga transpersoner.

Vänsterpartiet anser att personnummersystemet bör ändras så att det införs könsneutrala personnummer utan könsbestämningen i löpnumret. Då kommer vi bort ifrån problem och svårigheter som det kan medföra när personnumret inte överensstämmer med en persons könsidentitet eller könsuttryck.

Samtidigt är det viktigt för oss att det även med könsneutrala personnummer kan säkerställas att det är möjligt att göra könsuppdelad statistik, vilket är ett viktigt instrument för att synliggöra diskriminering, brottsutsatthet med mera. Könsuppdelad statistik bör naturligtvis även inkludera personer som varken identifierar sig som män eller som kvinnor, vilket den sällan gör i dag. 

Ett könsneutralt personnummer har många fördelar. Förutom att det inte pekar ut en persons kön kommer heller inte personnumret att behöva ändras efter att exempelvis en person ändrat sitt juridiska kön. Dessutom minskar risken att personnumren tar slut, vilket i dag är en realitet.

Mina frågor till finansminister Magdalena Andersson är följande: 

 

  1. Tänker ministern ta några initiativ för att avskaffa dagens personnummersystem till förmån för ett könsneutralt? 
  2. Är ministern beredd att vidta åtgärder inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen för att möjliggöra könsuppdelad statistik oberoende av personnummer?