Interpellation 2016/17:522 Friskvårdsaktiviteter

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Jag ställde en skriftlig fråga till finansministern om hon är beredd att se över möjligheten att låta arbetsmarknadens parter själva bestämma vilka aktiviteter som friskvårdsbidraget skulle inkludera. I stället för att svara på min fråga konstaterar ministern att det är en fråga som engagerar många. 

Inom nuvarande regelverk finns utrymme för arbetsgivare att bidra till olika friskvårdsalternativ för sina medarbetare. Det finns en rad områden som enligt Skatteverket klassas som skattefria motions- eller friskvårdsförmåner, men vilka aktiviteter som är friskvård för respektive arbetsplats kan ju inte vara lika för alla. Enligt förarbetet till gällande lagstiftning pekas bland annat ridning och golf ut som friskvård som inte ska omfattas av friskvårdsavdrag. Det betyder att ministern inte kan hänföra frågan till Skatteverkets bedömning, utan det är regeringen och riksdagen som måste förtydliga lagstiftningen på området. 

Ridning är en av Sveriges största handikappidrotter. Ca 4 000 ryttare med funktionshinder får genom ridning möjlighet till en meningsfylld och hälsofrämjande fritidssysselsättning. Jag ser på mycket nära håll i vår familj hur viktigt det är med handikappridning och dess friskvårdsskapande aktivitet.

Över en halv miljon människor rider regelbundet, den näst största idrotten i landet efter fotbollen, och av dessa är 450 000 kvinnor, vilket motsvarar 90 procent. Det om något borde ju vara något som manar till eftertanke och handling, om man påstår sig vara en feministisk regering. 

Att inkludera ridning som friskvård var ett socialdemokratiskt vallöfte inför valet 2014, både från Socialdemokraternas partisekreterare och från den blivande folkhälsoministern Gabriel Wikström. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att även ridning ska inkluderas i friskvårdsbidraget?