Interpellation 2016/17:521 Incitament att jobba

av Sofia Fölster (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

DN rapporterade den 11 maj om att jobbklyftan blir allt djupare. Samtidigt som arbetslösheten är låg bland svenskfödda stiger nu arbetslösheten bland utrikes födda. 123 kommuner har nu en arbetslöshet bland utrikes födda på över 30 procent. I Filipstad, som ligger sämst till, är över 60 procent av de utrikes födda arbetslösa.

Vi står inför stora utmaningar i takt med att arbetsmarknaden slits itu. Nu mer än någonsin behövs en arbetslinje som inkluderar alla. Tyvärr lönar det sig i dag på tok för dåligt att gå från bidrag till arbete. Det gör att många människor fastnar i permanent utanförskap, och investeringar i att göra sig anställbar uteblir.

Sveriges generösa ersättningssystem missbrukas och är betydligt mer vidlyftigt än andra länders. Därför bör det krävas kvalificering för att få full tillgång till bidrag. Det ska inte räcka att enbart befinna sig inom landsgränsen. Dessutom behövs ett bidragstak och lägre skatter på låga inkomster så att det alltid lönar sig att ta ett första jobb. 

Utifrån detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka konkreta initiativ avser ministern och den samlade regeringen att ta för att öka incitamenten att gå från bidrag till arbete och egen försörjning, och hur ska ministern och den samlade regeringen bryta bidragsberoendet bland nyanlända?