Interpellation 2016/17:512 Mahr och andra äktenskapsförordsliknande avtal

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Mahr är en muslimsk sedvänja i samband med äktenskap, och den består av två delar. Den ena är att en summa betalas till brudens familj i samband med bröllopet och den andra är en ersättning som bruden ska få i det fall äktenskapet avslutas genom skilsmässa. Interpellationen berör främst den andra delen av mahr, att ersättning ska utbetalas vid skilsmässa.

Förekomsten av människor som ingått avtal om mahr har ökat i Sverige under de senaste åren. Flera fall har gått till domstol, och fortfarande är det i vissa delar oklart vad som egentligen gäller för denna typ av avtal.

En dom i Högsta domstolen gör gällande att avtal om mahr är ogiltigt om någon av parterna har koppling till Sverige när avtalet ingås. Domen öppnar dock eventuellt upp för en annan tolkning om ingen av parterna har koppling till Sverige vid ingången av avtalet eller strax därefter. Samtidigt har den domen av många tolkats som att mahr inte är giltigt som äktenskapsförord i Sverige (mål nr T 2415-15).

Sverigedemokraterna anser att avtal om mahr som har tillkommit under helt andra premisser än de som normalt råder i Sverige aldrig ska kunna anses giltiga i Sverige. Särskilt inte då avtalet är en direkt konsekvens av en kulturellt betingad kvinnosyn som ger kvinnor ett lägre värde och begränsade möjligheter. 

Frågan är om ministerns och regeringens ståndpunkt är att mahr aldrig ska vara giltigt, eller om det finns tillfällen då regeringen anser att avtal om mahr ska gälla för personer som skiljer sig i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande: 

 

Avser ministern att ta något lagstiftningsinitiativ för att klargöra rättsläget kring avtal om mahr mellan personer som skiljer sig i Sverige?