av Erik Ottoson (M)
till Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Regeringen har under ledning av statsrådet Peter Eriksson beslutat om att instifta ett digitaliseringsråd. Rådets syfte är bland annat att bidra med analyser och utvärderingar av regeringens insatser, bedriva omvärldsbevakning och lämna förslag till konkreta åtgärder. Rådet har även till uppgift att samråda med en rad andra instanser för kunskapsinhämtning och analys av hur digitaliseringsarbetet i Sverige fortgår, vilket är bra och även belyser hur bred den här frågan faktiskt är.
Sverige är ett av de länder i världen som kommit längst i digitaliseringen och är världsledande när det kommer till uppkoppling. En av våra största styrkor har länge varit att vi tagit till oss men även utvecklat nya idéer inom digitaliseringen. I dess spår kan vi finna framgångssagor som Spotify, Skype och Minecraft men även helt nya marknader som vuxit fram genom nya möjligheter till kommunikation, där delningsekonomin kanske är det främsta exemplet.
Ett annat område där tyvärr Sverige i dag har hamnat efter är utvecklingen av artificiell intelligens – AI – där andra länder som exempelvis Storbritannien och USA har valt att ge betydande anslag till forskning inom ämnet. Till detta följer även att AI är ett område som storföretag som Google, Microsoft och Facebook lägger ned hundratals miljoner för att utveckla, vilket illustrerar betydelsen av detta fält.
Med digitaliseringen kommer helt nya möjligheter, men dess baksida är även nya, mycket komplexa utmaningar. Digitaliseringen har letat sig in i allt fler områden, och mer tydligt än någonsin måste vi därför inse behovet av att börja arbeta tvärsektoriellt och aktivt bekämpa gamla strukturer där vi arbetat i stuprör. Snarare måste en modell av systemexpansion anammas för att vi ska kunna dra fördel av digitaliseringen och inte riskera att vi bygger upp konkurrerande parallella strukturer.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:
Anser statsrådet att Digitaliseringsrådet kommer att möta ovannämnda utmaningar, eller avser statsrådet att vidta ytterligare åtgärder för att stärka rådets befogenheter att faktiskt ta fram konkreta policyförslag för att gynna digitaliseringen men också hantera de utmaningar som digitaliseringen innebär?