Interpellation 2016/17:5 Den politiska situationen i Vitryssland

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Jag har tidigare vid ett antal tillfällen interpellerat utrikesministern med anledning av den politiska situationen i Vitryssland. Detta i och med att EU med Sveriges stöd, i samband med det odemokratiska presidentvalet i oktober 2015, beslöt att tillfälligt suspendera de sanktioner som fanns mot landet och dess ledande företrädare och för att i ett senare skede avskaffa dem.

Beslutet om att suspendera sanktionerna inföll vid en tidpunkt som bör kunna anses som en historiskt dålig tidpunkt, då landet samtidigt bestal sitt folk rätten att välja sina politiska företrädare.

Den 11 september 2016 var det återigen dags för val i Vitryssland. Då hölls val för att utse ledamöterna till landets parlament. I vanlig ordning omfattades valet av omfattande valfusk, vilket oberoende valobservatörer rapporterat om. Rapporter har presenterats om en lång rad olika former av valfusk som förekommit under parlamentsvalet. Därtill kommer den allmänna situationen i landet såväl före som under valperioden, där yttrande- och tryckfriheten är kraftigt begränsad och där möjligheterna att delta i val undantas för många kandidater. Vi har både via medier och oberoende valobservatörer kunnat ta del av information om att så kallad ballot stuffing förekommit, det vill säga att buntar med valsedlar lagts ned i valurnorna.

Med undantag av helgens val har jag personligen övervakat samtliga parlaments- och presidentval sedan 2008 och dessvärre inte kunnat se några demokratiska framsteg. Nu har två ledamöter från oppositionen kommit in i parlamentet. Det är bra, men gör dessvärre inte Vitryssland demokratiskt. Dels rör det sig om 2 av totalt 110 ledamöter, dels saknar parlamentet reell makt då presidenten i det närmaste kan ses som politiskt allsmäktig.

Fortsatta sanktioner i kombination med diskussioner, påtryckningar och krav från EU om demokratiska framsteg kan vara viktiga för att uppnå förbättring. Det kan vara ett av få verkningsfulla påtryckningsmedel som vi har. Sverige var under alliansregeringen drivande inom EU för att få till stånd en tydlig linje från EU gällande situationen i Vitryssland.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur avser utrikesministern och regeringen att agera för att påverka, driva och leda i frågan om Vitryssland?

Vad är utrikesministerns ståndpunkt i frågan om nya sanktioner mot Vitryssland och hur arbetar regeringen för att påverka, driva och leda denna fråga?