Interpellation 2016/17:490 Regeringens syn på Saudiarabiens jämställdhetspolitik

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Saudiarabien har nyligen i en sluten omröstning valts in i FN:s kvinnokommission. Detta innebär att landet där kvinnor enligt lagen är underordnade män ska vara med och utveckla FN:s arbete för jämställdhet. I Saudiarabien får kvinnor bland annat inte resa, inte köra bil, inte skilja sig, inte ingå avtal, inte prata med andra män utanför familjen och inte anmäla sin man, eller för den delen andra män, för våldtäkt om hon blir våldtagen.

I och med att Saudiarabien nu valts in i FN:s kvinnokommission får de alltså möjlighet att vara med att utveckla och påverka FN:s jämställdhetspolitik. Detta torde för de flesta framstå som något ytterst olämpligt. Statsrådet Åsa Regnér har välkomnat beslutet och även en jämställdhetsdialog med Saudiarabien.

En dialog om jämställdhet med ett land som förvägrar kvinnor deras mänskliga rättigheter måste emellertid kunna föras utan att man väljer in och gör dem ansvariga för dessa frågor.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

  1. Hur bedömer statsrådet att beslutet att välja in Saudiarabien i FN:s kvinnokommission kan stärka FN:s jämställdhetsarbete?
  2. Är det statsrådets ställningstagande att en förutsättning för en dialog om jämställdhet med Saudiarabien är att landet är invalt i FN:s kvinnokommission?