Interpellation 2016/17:484 Anmälningsplikt för åtelkamera

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Vildsvinsstammen breder ut sig kraftigt i Sverige – och detta för med sig stora skador till följd av bök och återbök. För lantbrukare kan det handla om att man förlorar stöd när vildsvinen bökar upp all betesmark och vallodlingar. För villaägare handlar det om gräsmattor och trädgårdsland. För skogsbruket kan det handla om sönderbökade skogsbilvägar.

Vildsvinen rör sig över stora områden. De kan förflytta sig över många fastigheter i jakt på föda och plats för lega. För att ha en effektiv vildsvinsförvaltning krävs alltså gott samarbete mellan markägare och jägare. Men det är inte alltid det heller räcker.

Vildsvin jagas inom allmän jakttid. De får jagas dygnet runt, och årsungar får jagas året om. De kan jagas med hund mellan 1 augusti och 31 januari – samt med fast belysning vid åtel, vilket är relativt unikt. Under 2013 och 2014 har Naturvårdsverket dessutom godkänt flera fångstredskap för jakt på vildsvin. Kort sagt finns det många möjligheter till jakt på vildsvin.

Men på flera håll i landet är populationerna fortsatt täta och problematiska. Detta leder i många fall till att lokala jägare tar till nya metoder, kanske främst genom att sätta upp så kallade åtelkameror för att få en bättre bild av hur populationerna rör sig och utvecklas.

Tyvärr är det få som söker tillstånd för att sätta upp sin åtelkamera. Försäljningen av kameror överstiger vida antalet tillstånd som sökts och beviljats av landets länsstyrelser.

Sveriges riksdag har behandlat frågan flera gånger, bland annat i debatter som rört Jaktlagsutredningens (SOU 2014:54) förslag om att ersätta tillståndsplikten med en anmälningsplikt. I samband med behandlingen av regeringens förslag till nytt regelverk för utfodring av vilt i oktober 2016 riktade riksdagen på nytt ett tillkännagivande till regeringen vad gäller att genomföra detta förslag. Något som propositionen tillstyrks i princip av en majoritet av remissinstanserna.

 Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1. Har ministern och regeringen påbörjat en beredning för att lägga skarpa förslag som ersätter tillståndsplikten för åtelkamera med en anmälningsplikt?
  2. När kommer ministern och regeringen att återkomma till riksdagen med skarpa förslag som ersätter tillståndsplikten för åtelkamera med en anmälningsplikt?