Interpellation 2016/17:474 Skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda

av Niklas Wykman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Det råder högkonjunktur, vilket gör att det skapas många jobb på svensk arbetsmarknad. Det är bra och gör att de som står väl rustade inte har några större svårigheter att komma i jobb.

Men det finns en stor skillnad mellan invandrare och svenskfödda när det gäller andelen som arbetar. Personer födda i ett annat land utgör en femtedel av arbetskraften men samtidigt hälften av de arbetslösa och en majoritet av dem som bär försörjningsstöd. Att skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda minskar och i längden försvinner är nödvändigt för att samhället ska hålla ihop.

Arbetsmarknads- och etableringsministern återkommer ofta till hur bra svensk arbetsmarknad går. Och det är bra att många som står nära arbetsmarknaden får jobb när Sverige befinner sig i en högkonjunktur men detta är också helt naturligt. Däremot ökar samtidigt antalet människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Och att jämviktsarbetslösheten inte minskar är anmärkningsvärt. Det är här politiken kan och ska göra skillnad.

Om regeringen inte förmår att minska skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda i en högkonjunktur, hur ska det då gå när konjunkturen vänder?

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska skillnaden i sysselsättning mellan invandrare och svenskfödda?